البته لازم است علاوه بر در نظر گرفتن قطعات سخت افزاری، به برخورداری مادربرد از نسل سوم اسلات PCL Express و همچنین پشتیبانی از فناوری چند گرافیکی CrossFireX نیز توجه نمود. هر چند که معمولا گفته میشود پردازنده اصلی مهمترین بخش یک کامپیوتر است اما اگر مادربردی وجود نداشته باشد که پردازنده را در خود جای دهد هیچ کاری از این قطعه مهم برنمیآید! مادربرد محلی است که نه تنها پردازنده اصلی بلکه سایر قطعات کامپیوتر از جمله کارت گرافیک، حافظه رم و حافظه ذخیرهسازی روی آن نصب میشوند و از طریق آن با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند یا بهتر بگوییم ارتباط آنها از طریق مادربرد مدیریت میشود.
- بهتر است مراقب الکتریسیته ساکنی که در قطعاتی که اختلال، ایجاد میکنند باشید.
- اما از امکانات مادربرد که بگذریم باید بگوییم هر مادربردی قابلیت نصب در کیس متناظر با خود یا کیسهای بزرگتر را دارد.
- برای جای دادن این مادربردها به کیس بزرگتری نیاز دارید، چرا که ابعاد آنها ۵/۳۰x۴/۲۴ سانتیمتر است و مناسب کیسهای متوسط یا بزرگ است.
- استاندارد اندازهای مادربرد در صفحه مشخصاتش در وبسایتهای فروشگاهی یا سایت سازندهاش تحت عنوان «فرم فکتور» میآید.
- سی پی یو یا همان پردازنده مرکزی بدون شک مهم ترین قسمت کامپیوتر شما محسوب می شود.
توضیح آسانی برای هرکدام از آنها خواهیم داشت و شما میتوانید با چهار نوع اصلی مادربردها آشنا شوید. این چهار نوع عبارتند از E-ATX، Mini-ITX، Micro-ATX و ATX که هر کدام بهصورت شاخص در کامپیوترهای مختلف استفاده شده و میتوانند ویژگیهای متفاوتی نسبت به همدیگر داشته باشند. به طوری که در نبود این قطعه رایانه یا سیستم شما روشن نخواهد شد .قطعهای که بخشهای گوناگون رایانه مثل واحد پردازنده مرکزی(CPU)، ریزپردازندهها و انواع حافظهها مانند حافظه RAM و ROM و… این بخش اصلیترین بخش یک رایانه به حساب میآید و کار این قطعه حیاتی و بسیار مهم، کنترل پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمتهای دیگر است. پورت تاندربولت نیز تاکنون در چهار نسخه ارائه شده که از نسخههای ۱.۰ و ۲.۰ آن دیگر کاربرد ندارند و نسخه ۳.۰ و مخصوصا ۴.۰ آن هم بیشتر در مادربردهای ردهّبالا دیده میشود.
قیمت مادربرد کامپیوتر
هرچه قدر که برد اصلی کوچکتر باشد، ویژگیهای آن نیز کمتر خواهد بود. این یک چیز کاملا عادی و منطقی است، اما موارد استثنا هم در این رابطه وجود دارد که میتوانید به واسطه آن ویژگیهای بیشتری را روی یک صفحه کوچکتر نسبت به صفحه بزرگتر داشته باشید. ابتدا قصد داریم که در مورد ظاهر هر کدام از این موارد صحبت کرده و از ویژگیهای کلی هر کدام از آنها برای شما صحبت کنیم.
اسلاتهای ساتا (Sata)
از بین تمام پورتها، پورت USB بیشترین کاربرد را دارد و از آن برای اتصال مادربرد یا بهتر بگوییم کامپیوتر به انواع و اقسام دستگاههای خارجی همچون موس، کیبورد، درایوهای اکسترنال و حتی موبایل و تبلت استفاده میشود. به خاطر همین کاربرد است که در مادربردها تعداد پورتهای USB از سایر پورتها بیشتر است (این تعداد حداقل چهار ولی معمولا شش تاست). پورتهای USB که در مادربردهای امروزی به کار میروند یا پورت USB ۲.۰ یا USB ۳.۰ هستند. البته تعداد معدودی از مادربردها دارای پورت USB ۴.۰ نیز هستند که در حال حاضر جدیدترین نسخه USB است و از زمان معرفی شدنش مدت زیادی نمیگذرد (احتمالا در آینده در مادربردهای بیشتری به کار خواهد رفت). این سوکتها نیز دارای اهرمی در کنار خود برای نگه داشتن پردازنده در جای خود هستند. مادربرد یکی از ضروریترین بخشهای کامپیوتر بوده که تخصیص نیرو به سایر اجزاء، باعث میشود سیستم شما به خوبی کار کند.
اگر به طرز قرارگیری مادربرد در داخل بدنه سیستم دقت کرده باشید، ملاحظه خواهید کرد که یکی از این دو تراشه در بالا و دیگری در پایین قرار می گیرند. در بین این دو، پل شمالی که بیشتر به چیپ ست مادربرد معروف است، نقش فرماندهی سیستم را برعهده داشته و پل جنوبی در نقش معاون او ایفای نقش می کند. اگرچه اجزای بسیار مهمی در مادربرد وجود دارند، اما دو مولفه وجود دارد که هیچ کامپیوتری بدون وجود آنها کار نخواهد کرد. سوکت پردازنده مخصوص پردازنده است و اسلاتهای DIMM نیز حافظههای رم هستند که در آن نگهداری خواهند شد. بهطور مشابه، یک صفحه Micro-ATX خاص میتواند فقط دارای یک اسلات PCI-EX باشد، اما مورد دیگری هم وجود دارد که میتواند دارای ۳ اسلات از این نوع باشد. هرکدام از آنها دارای ویژگیهای مختلفی هستند که بسته به بودجه خود میتوانید تهیه کنید.